SW ... osoby a obsazení

daSilva


Busta: daSilva
Foto: MIX
Praděd 1998
Jeden ze dvou nových členů SnowWave. Na prkno své nožky poprvé připevnila o vánocích v roce 1997, ale už za jeden týden jejího působení bylo jasné, že už propásla příležitost stát se "bufetovým jezdcem", který z tepla pohostinského zařízení s obavami vzhlíží na svah. Se 145cm dlouhou věcí s nápisem F2 Works si už po této době rozuměla až překvapivě dobře.
Co se týče jména - není pravdou, že je manželkou známého běžce daSilvy a není mi známo, že s ním má cokoli společného. Předpona "da" se vyskytuje i jinde (např. daKine nebo flinstoneovské "Yaba daBa doooo!") jako forma zdůraznění následujícího slova. V našem případě by to šlo taky překládat jako "její veličenstvo Silva". Ačkoli se může zdát, že jde o odporný amerikanismus, není tomu tak, neboť použití předpony "da" se vyskytuje už ve Starých pověstech českých.

Velice známá, je pověst o Liborovi. Libor byl rytíř, který pobil nějakého vyššího pána při chudinském povstání menšího charakteru a proto byl za tento čin vsazen do hladomorny na Pražském hradě. Jelikož mu nedávali jídlo, dali mu alespoň housle a on se na ně "z nouze" naučil hrát. Těžko říci jestli hrál jenom "Znouzi" nebo i jiné české kapely, ale pravdou zůstává, že jelikož neexistovalo Rádio 1, scházeli se pod věží skejťáti, in-lineři, sprayeři, bikeři a jiné streetové obyvatelstvo a poslouchali jeho vypalovačky. Z úcty a obdivu byl nazýván "The Libor", což dokládá i nedávno odkrytá piece gangu RSKC (Rytíři Spraye Království Českého) na zdech bývalého pražského opevnění datovaná na konec 14. stol. V pouliční mluvě se o něm neřeklo jinak než jako o daLiborovi. Nelze mít proto Aloisi Jiráskovi pocházejícího z jiných společeských vrstev za zlé, že neznaje slang zaměnil slavnou osobnost undergroundu 14. století za Dalibora.